Termoizolatii
Vata minerala bazaltica

Proprietati
Click pentru a mari imaginea Vata minerala bazaltica are ca principala materie prima roca bazaltica. Roca amestecata cu cocs si calcar, se topeste in cuptoare cupola la temperaturi de circa 1500 C.

Materialul topit este dirijat catre un mecanism cu roti care produce, prin viteza mare de rotatie fibre minerale cu un diametru mediu de 0,005 mm. Acestora li se adauga un liant, iar in cazul produselor hidrofobizate un adaos special, care imbraca fibrele intr-o pelicula hidrofoba.

Produsele din vata minerala bazaltica ofera o mare eficienta termoizolanta si o buna rezistenta la compresiune datorata orientarii fibrelor dupa o structura generala nedirectionala - majoritar orizontale iar restul predominant verticale - ce asigura rigiditatea si stabilitatea dimensionala a materialului.

Calitatile termoizolante
Click pentru a mari imagineaConductivitatea termica a materialului termoizolant depinde de temperatura. Vata minerala bazaltica are propretati termoizolante bune care raman neschimbate si in cazul unui incendiu. In asemenea conditii termice extreme, scaderea de temperatura in cadrul stratului termoizolant are o alura suficient de abrupta pentru ca orice material combustibil sau element structural al cladirii, aflat de partea opusa a termoizolatiei, sa fie protejat impotriva actiunii focului.

Click pentru a mari imagineaRezistenta la umiditate
Spatiile capilare ale materialelor termofonoizolante nu trebuie sa favorizeze absorbtia de apa in masa materialului. In cazul produselor din vata minerala bazaltica, impregnarea fibrelor cu o substanta hidrofoba permite utilizarea acestora, spre exemplu, ca strat hidroizolator pentru structuri de pardoseala.

Fonoizolare
Click pentru a mari imagineaStructura speciala avatei minerale bazaltice permite utilizarea acesteia in scopul izolarii fonice a unei locuinte, de exemplu prin pereti dubli. Izolarea cu acest material reduce riscul undelor sonore stationare dintre doua suprafete, iar in cazul peretilor de compartimentare asigura o izolatie excelenta la zgomot aerian. Acest fapt este bineinteles valabil si pentru peretii de inchidere a fatadelor si pentru zgomotul provenit din exterior.

Putine materiale termoizolante au o rezistenta mare la actiunea focului, vata minerala bazaltica se numara insa printre acestea. Suporta temperaturi de peste 1000C fara a se topi timp de pana la 120 minute.