Sisteme izolatoare
Sistem termoizolant pentru fatada pe baza de vata minerala bazaltica

Punere in opera
Click pentru a mari imagineaConditii de punere in opera
• temperatura aerului, a stratului suport si a mortarului trebuie sa fie mai mare de +5 C pe durata aplicarii si a prizei. Suportul trebuie sa fie solid, uscat si curat iar zonele cu aderenta scazuta trebuie curatate. A se evita o umezire ulterioara a peretelui;
• diferentele de planeitate ale suportului pana la 1 cm se pot prelua in mortarul adeziv la lipirea polistirenului. Diferentele mai mari se preiau folosind grosimi diferite ale stratului de vata bazaltica sau tencuind in prealabil suportul;
Click pentru a mari imaginea• prinderea de suport a placilor izolatoare se realizeaza cu dibluri si mortar adeziv;
• pentru evitarea fisurarii specifice, este obligatorie armarea colturilor, golurilor de usi si ferestre, prin pozitionarea de cupoane de plasa de armare orientate diagonal;

Pentru realizarea tehnica si estetica a detaliilor se recomanda folosirea profilelor speciale.

Etapele de punere in opera a sistemului de izolare termica

1. Montarea profilului de soclu - la partea inferioara, fixarea primului rand de placi se face cu un profil special de soclu, care asigura planeitatea placilor de vata bazaltica si o realizare estetica a termoizolatiei. Profilul de soclu se monteaza pe stratul suport cu dibluri.

2. Aplicarea mortarului adeziv pe placile de vata bazaltica - se intinde ca un cordon de-a lungul marginilor placii izolatoare si punctual (5 puncte) pe placa. Mortarul nu trebuie sa depaseasca suprafata placii termoizolante.

3. Montarea placilor de vata bazaltica pe stratul suport - placile se vor aplica pe perete in contact, fara a permite patrunderea mortarului adeziv in rosturi. Randurile de placi se monteaza decalat. Dupa pozitionarea catorva randuri de placi, se va ractifica pozitia lor (planeitatea, orizontalitatea) cu nivela, apoi se vor apasa pentru fixarea definitiva. La colturile cladirii placile se vor pozitiona in contact.

Diferentele de planeitate pana la 1 cm se pot prelua cu mortar adeziv. Rosturile dintre placi ce depasesc 2 mm nu se vor umple cu mortar adeziv ci cu material izolator. Dupa respectarea timpilor de uscarea ai mortarului adeziv (min. 24 h), se vor taia bucatile de placi ce depasesc marginile cladirii, se vor slefui canturile si se va indeparta praful depus prin slefuire.

4. Armarea - se aplica un strat de mortar cu gletiera cu dinti (10x10 mm), in acest pat de mortar se aplica fasii de plasa 30x50 in zonele de colt si pe diagonala deschiderilor, se pozitioneaza plasa de armare (cu cuprapuneri de 10 cm la imbinari), peste care se "inchide" prin gletuire stratul de mortar. Grosimea stratului de mortar va fi de minim 2 mm.

5. Fixarea diblurilor - daca termosistemul se aplica pe beton sau pe o tencuiala veche, sau daca inaltimea cladirii depaseste 5 m, este necesara o fixare suplimentara cu dibluri. La o montare corecta capul diblului trebuie sa ramana in planul stratului de mortar adeziv.

6. Montarea profilelor pentru colt, cu plasa - la colturile exterioare si la intoarcerile laterale ale deschiderilor este prevazut un profil special de colt cu plasa de fibra de sticla. Profilul de colt asigura o protectie mecanica sporita pentru aceste zone sensibile, si totodata o rezolvare estetica a muchiei fatadei.

7. Aplicarea tencuielii - se prepara si se aplica in conformitate cu indicatiile producatorului. Este recomandabil sa se lucreze fiecare fatada separat pentru a nu crea diferente de nuanta pe aceeasi fatada. Fronturile de lucru se protejeaza de plaie sau soare puternic.